Two words…

Two words … nothing else

Povestea unor studenţi despre facultate…

O noua zi s-a terminat şi pe lângă asta şi singurul examen din sesiune, ceea ce înseamnă că voi avea mai mult timp pentru a mai completa pe blog câteva articole.

Articolul din ziua de astăzi se va numi: Ce este facultatea?… un subiect la care foarte mulţi studenti nu ştiu exact ce să răspundă din mai multe puncte de vedere, cum ar fi: ce reprezintă sistemul educaţional din universităţi pentru ei, ce rost are facultatea în dezvoltarea lor socio-profesională, care este mai exact scopul facultătilor, ce părere au despre facultatea lor şi multe alte astfel de ”treburi”.

Ce este facultatea? Răspuns: o clădire? o instituţie socio-educaţională? o şansă în viaţa? o pierdere de vreme? o obligaţie? un refugiu de părinţi?… Deci şi prin urmare facultatea poate fi ce vrei tu să fie, cu poate mai multe argumente sau chiar mai puţine decât cele enumerate de mine în aşa zisul răspuns. Dar să nu uităm un lucru esenţial, acela că facultatea are un scop, indiferent de scopul pe care îl alegi, dar e foarte important e să te reprezinte în ceea ce vrei să faci şi ce vrei să fii.

Sistemul educaţional din universităţile din Rommânia este privit ca o absurditate totală de foarte mulţi studenţi printre care mă număr şi eu; absurditatea asta vine deoarece în ultimii ani de zile, mai precis de când s-a introdus Sistemul Bologna în foarte multe din aşa zisele universităţi româneşti, materia care se facea în 4 ani de zile acum se face în doar 3 ani, ceea ce mi se pare nefiresc pentru că majoritatea din noi nu reuşim să ţinem pasul cu materia ce se predă într-un ton foarte alert  şi foarte complexă în acelaşi timp. Deci şi prin urmare ceea ce fostele generaţii reuşeau să facă într-un an de zile noi trebuie să facem într-un semestru… din toată această grabă nu reiese decât un singur lucru şi anume devii tocilar involuntar ceea ce mi se pare nefiresc pentru o persoană care învaţă logic şi nu mecanic, iar nici în ziua de azi nu voi putea sistemului educaţional că mai are profesori în componenţa lotului care sunt corupţi(daca dai banul treci, daca nu mai vedem… ceva de genul acesta încă este prezent în dragălaşele noastre facultăţi).

Ca să reuşesc să explic cât mai bine unele chestii voi apela şi la un mic truc şi anume la rolul facultăţii în dezvoltarea socio-profesională a unui student, rolul profesional este cunoscut sub mai multe forme, cum ar fi o renumeraţie cât mai mare, un statut cât mai înalt în viitoarea meserie, un avantaj asupra pieţei şi nu în ultimul rând căpătarea unui bagaj cât mai mare de cunoştinte(din care nu veţi reuşi să reţineţi decât 10-15%), iar rolul social se bazează pe principiile celui profesional, dar nu numai… mulţi dintre studenţii sunt un pic cu capul în nori deoarece încă nu sau maturizat, dar sigur o vor face pentru ca facultatea este foarte severă şi nu vei avea timp de multele chestii de ”alint”, din aceasta ultima categorie se pare că fetele conduc detaşat în erarhie cu un procentaj de 90% , iar la bătieti lucrurile sunt puţin mai fireşti cu un procent de 11-15%.

Până la urmă din toată brambureala asta la care noi ii spunem facultate am realizat alături de alte câteva zeci de studenţi că tot ceea ce este scris mai sus este foarte adevărat… deci şi prin urmare singurul scop al facultăţii este pentru o dezvoltare socio-profesională, pe lângă mulţinea de riduri căpătate de la stres, mulţimea de nervi şi nu în ultimul rând a oboselii care până în primul an de facultate n-a fost cunoscută de foarte mulţi studenţi(din fericire mi-am făcut aşa zisul botez în ale oboselii şi ale nopţilor nedormite încă de acum 5 ani, când eram prin clasa a 9-a şi am aflat ce este viaţa şi ce vreau de la ea). Dar pe lângă asta dacă mai stai şi-n cămin atunci da viaţa, plictiseală de moarte, ceea ce înseamnă că trebuie neapărat să-ţi găseşti o ocupaţie, care va diferi de la persoană la persoană, dar să fiu atât de negativist asupra căminelor studenţeşti, deoarece aici îţi poţi face o mulţime de prieteni şi duşmani în acelaşi timp(unii suferă după fostele şi măreţele lor iubiri cu care tu ai încercat să te bagi pe felie sau poate că nu le place de faţa ta… de a mea sigur nu le place că eu sunt dintre puţinii ”paţani” cu apucături de rocker din tot căminul).

Puţini sunt aceia care au intrat la o facultate şi vor ieşi sau au ieşit la sfârşit cu acelaşi zâmbet pe buze, dar şi aceştia sunt foarte-foarte puţini şi se împuţineză pe zi ce trece din diverse motive… Cel mai stresante motive cred că ar putea fi:  profesorii, programul, materia, dar nu în ultimul rând examenele fixate la primele ore ale dimineţii. Dar vor trece şi astea, sau au trecut pentru unii dintre noi prin mai multe procedee, atât agreabile cât şi neagreabile(cei care au terminat facultea le ştiu deja… iar restul vor trebui să le descopere pe parcurs)…

În cele din urmă cred că aş putea spune că facultatea este o clădire cu un rol educaţional în formarea socio-profesională, o adunătură de depravaţi, beţivani şi bolnavi mintal… Pentru cei ce nu reuşesc să înţeleagă cuvintele mele îi rog anticipat să ”treacă” prin facultate sau dacă au facuto atunci le recomand să mai treaca încă odată.

09, 06 , 2009 - Posted by | Toate

No comments yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: