Two words…

Two words … nothing else

Distanta…

Majoritatea bat campii la propriu si la figurat cand incep sa vorbeasca despre ceea ce inseamna distanta, dar asta vad ca nu-i o piedica pentru ei, ci din contra, chiar incep sa apara cu ideii din ce in ce mai bune, ba chiar cu definitii matematice, literare, artistice…

Dar pana la urma ce este distanta si ce reprezinta ea? Raspunsul cel mai des utilizat ar fi: “Distanta este distanta dintre doua obiecte, corpuri”… that’s boring and it’s wrong in same time; ar fi cazul sa invatati a utiliza limba romana si a nu mai comite ‘erori’ de genul exemplului oferit mai sus.

m Lasand la o parte limba romana, am sa incep a va corecta din nou; a distanta nu inseamna neaparat a spatia, iar distanta nu este neaparat un interval care desparte doua sau mai multe puncte in spatiu; distanta poate fi cunoscuta sub diferite forme, ceea ce inseamna ca poate fi interpretata in diferite moduri, precum cel matematic, fizic, informatic, literar, artistic, emotional si temporal.

Distanta din punct de vedere temporal este intradevar un interval, ce se masoara in secunde(s – not. SI), iar aceasta este un adevar precizat prin multitudinea de izvoare istorice ce au supravetuit timpului pentru a putea fi reluate si reinterpretate dupa bunul plac al unora.
Matematic – def. Distanta este intervalul dintre doua puncte.

Din punct de vedere al fizicii, distanta se refera la loc, ruta, dimensiune fata de cel artistic unde distata inseamna calitate si diferenta. Asa ca toate aceste exemple referitoare la distanta: interval, timp, ruta, distanta, dimensiune pot foarte usor fi implementate in tot ceea ce inseamna informatica(algoritmi+program exe.).

Literar vorbind despre distanta, putem spune ca cuvantul distanta este folosit ca substantiv(sb- distanta; in aceasta categorie se incadreaza tot ce este mai sus) si ca verb(vb- a se distanta; a se deosebi [in mod sensibil] de cineva in idei, in conceptii etc). Se mai poate vorbi despre acest subiect si din punct de vedere religios, sincer e destul de dificil sa incerci sa abordezi un asemenea subiect din acest “point of view”; aici intervine starea de suflet a unei personae care este legata de un trup, iar aceasta distanta dintre trup si suflet se mareste pe zi ce omul avanseaza in varsta, etc.(in orice caz cred ca oricine se descurca sa faca o descriere mai buna a distantei suflet-trup decat mine, deoarece eu sunt un religios neutru).

Daca tot am tot imprastiat brambureli pana acum despre distanta si cel putin unii din voi s-au chinuit sa ajunga pana aici atunci aflati ca ceea ce va continua va fi despre…
hai sa-i spunem distanta emotionala(sentimentala). In viata, de zi cu zi, omul parcurge o distanta, fie ea de natura reala/ireala, fizica/psihica; dar din acest tot unitar ceea ce lumea se sfieste a arata este ca aceasta distanta uneori ne pune piedici serioase, alteori suntem mai norocosi si scapam mai simplu sau poate e inconstient de situatie.
images

Exemplu: Doua fete stau la masa cu un baiat, amandoua il plac pe baiat, prima se gandeste ca o relatie la distanta nu prea ar merge, cealalta se gandeste la o aventura desi era din aceiasi localitate cu el… .
• Unde e distanta?
• Cum intervine ea?
• Ne putem da seama cum sa o evitam?
• Totul ramane in aer?
Raspuns: Distanta e peste tot si –n nimic, ea intervenind activ sau pasiv(asta difera de tipul situatiei) si o putem evita doar 1.d/1.mil.d, iar pana la urma totul ramane in aer… spre exemplu distanta dintre doua punte poate sa nu existe sau sa fie un punct(unitate unistructurala, bidimensionala si functionala a universului), ceea ce inseamna, ca intotdeauna o sa dam peste o anumita distanta si deci ce hotaram sa facem in acel moment? inoti pe uscat sau mergi pe apa;).

Exista motive individuale care se regasesc in functionarea psihologica a unei persoane si care fac ca o anumita stare de distantare sa fie prezenta. Motivele pot sa fie foarte variate si depinde de modul in care s-a structurat aceasta functionare. Spre exemplu: o persoana simte nevoia de a fi continuta. Aceasta nevoie vine intens din ea, puternic.

Intr-un moment din viata ei a simtit ca partenerul poate sa-i satisfaca aceasta nevoie. La randul ei se manifesta cumva fata de aceasta stare. Exista numeroase variante prin care o persoana se poate raporta la ceea ce simte, la propriile simtiri. Poate sa o accepte, integreze, sa asigure realizarea ei sau nu. Din alta perspectiva poate sa o nege, reprime, refuze, sa considere ca se poate descurca singura cu ea.

Distantarea emotionala dintre doi oameni presupune si identificarea autentica a ceea ce este distant intre ei. Dar acest proces este unul strict individual si tine in mica masura de persoana celuilalt. Mentionam in articolul precedent despre blocarea unei anumite stari si incapacitatea de a simti si altceva decat lucrurile negative. Acum va fi necesar sa adaugam si faptul ca aceasta distantare presupune ca partenerul nu mai reuseste sa satisfaca ceea ce vine din persoana celuilalt. Pe de alta parte, partenerul are un rol. Exista numeroase cupluri in care partenerul ajunge sa fie o completare a ceea ce simte ca fiind cunoscut din trecut, din mediul cunoscut, obisnuit al familiei. Exista si cupluri in care celalalt este o copiere a unei persoane din trecut. Exista si cupluri in care unul este parintele celuilalt. Exista si cupluri care nu reusesc sa se defineasca si sa depaseasca un permanent inceput. Exista cupluri in care fiecare nu asteapta nimic de la celalalt. 

Distanta emotionala apare atunci cand motivul pentru care s-a constituit un cuplu nu mai corespunde, cand fie o persoana nu mai are nevoie de completarea celuilalt sau cand nu mai vrea sa traiasca lucrurile asa cum au fost, sau o persoana a crescut si nu mai simte nevoia de un alt partener. Ganditi-va la dorinta unei persoane de a pleca de la parinti. Una din modalitatile frecvent intalnite, cel putin in Romania, este casatoria. Odata atins scopul, cuplul nu prea are sorti de izbanda daca nu exista si un altceva, o alta nevoie.

Asa ca astept parerea ta Delia… Am raspuns la provocare prin acest articol…:P

14, 10 , 2009 - Posted by | Provocari, Viata

2 Comments »

  1. http://ailed6daena.wordpress.com/2009/10/13/distanta-departare/

    Ai dat drept exemplu: “Doua fete stau la masa cu un baiat, amandoua il plac pe baiat, prima se gandeste ca o relatie la distanta nu prea ar merge, cealalta se gandeste la o aventura desi era din aceiasi localitate cu el… .” Dar opinia baiatului a disparut!

    Multumesc, astfel te-am determinat sa scrii!
    Iti propun o noua tema: cafeua matinala la jumatate de pret si cursuri plictisitoare! Va trece ceva vreme, pana voi avea si eu putin timp liber!

    Comment by Delilah | 17, 10 , 2009 | Reply


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: